четвъртък, януари 21, 2010

Мисловно радио

Чрез блога на Дарил Слоан попаднах на една много любопитна книга, озаглавена "Mental Radio". За пръв път е публикувана през 1930 година, а авторът е Ъптон Синклер, който с тази книга прави едно наистина изненадващо творческо отклонение.

Книгата описва много точно и подробно поредица от експерименти, които Синклер и жена му, Мери Крег Кимброу, провеждат с цел да потвърдят или отхвърлят съществуването на феномени като телепатия и ясновидство. Неудовлетворена от това, което науката има да каже по въпроса, глождена от съмнения относно демонстрациите на подобни способности от медиуми и устремена да достигне до дъното на всичко това, Мери Крег решава да потърси отговори от първа ръка. Резултатите от експериментите, които тя организира и провежда с помощта на съпруга си, са толкова неочаквани и смайващи, че Синклер не се колебае да заложи репутацията си и да им посвети тази книга.

Основната серия от експерименти, които двамата провеждат, се състои в "отгатването" на рисунки. В единия вариант на експеримента, затворен в кабинета си, Синклер рисува произволен обект и се опитва да съсредоточи вниманието си върху рисунката. В същото време, през няколко стаи, съпругата му прилага определена медитационна техника и се опитва да улови фрагментите, които подсъзнанието й подава и да ги възпроизведе върху лист хартия, като често добавя и пояснителни думи. След това двамата сравняват оригинала с репродукцията. Подобни сесии Мери Крег организира и с неин роднина, живеещ на 40 мили разстояние.

В друг вариант на експеримента серия от рисунки биват запечатани поединично в плътни хартиени пликове и номерирани. Мери Крег ги поставя една по една върху слънчевия си сплит и със същата техника се опитва да опише съдържанието им.

Ето и няколко от многобройните илюстрации на тези експерименти, включени в книгата. Оригиналната рисунка е отляво, а интерпретацията на Мери Крег отдясно.





Разбира се, не всички рисунки са толкова сполучливи. Но поразително често Мери Крег успява да улови характерни детайли или идеи и да ги пресъздаде или графично, или с думи, или и двете. В крайна сметка, при многобройните прилежно документирани и приведени в книгата примери на човек му става ясно, че е изключено попаденията да са чиста случайност. А при проведени контролни експерименти, при които се разчита единствено на налучкване, попаденията са нула.

Разбира се, дали читателят ще приеме думите на автора и съпругата му за чиста монета, за умишлена или неумишлена заблуда, е въпрос на избор и доверчивост. Лично аз избирам да подходя позитивно и нямам никаква причина да се съмнявам нито в интелигентността, нито в съвестността на Синклер. Изглежда на същото мнение е и Айнщайн, който е автор на предговора към "Мисловно радио". И макар тази книга с експериментите, които стоят зад нея, да не може да се разглежда като неопровержимо доказателство за съществуването на телепатия, тя единствено затвърждава убеждението ми, че най-сигурният начин да достигна до някакви отговори е сама да изследвам непознатите кътчета и способности на ума си и да се осланям единствено на собствения си опит. Ако ще и да е под снизходителните погледи на хората около мен.

Книгата "Mental radio" на английски език може да се свали безплатно оттук.

1 коментар:

Анонимен каза...

прочетете целия блог, доста добър