събота, май 27, 2006

Системата в действие

Онзи ден на тротоара срещу сградата, в която живея, имаше една умряла котка. Беше ми мъчно за нея, разбира се, но не за това искам да пиша сега, а за това, което се случи след като въпросната котка вече беше намерила смъртта си. Най-напред ми се иска да уточня, че това беше домашна котка. Знам това със сигурност, понеже в града, в който живея, понятието бездомна котка или бездомно куче не съществува. Това, че котката се е оказала на улицата, се дължи на факта, че стопаните й са я оставили да се поразходи из квартала. Или пък не са, но тя въпреки това го е направила. Тук котките попринцип водят богат социален живот. Предимно следобед и привечер, когато безцелно (както ни се струва на нас) се шляят по сукаците и из градинките на съседите, понякога прекопавайки ги където не трябва. Срещат се с други себеподобни, с които обичат да обменят продължителни многозначителни погледи като често, може би за да демонстрират превъзходството си в ситуацията, уж небрежно и сънливо прмижат или се заглеждат настрани, но в същото време ушите им са вперени в събеседника. Понякога играят котешки шах (за справка виж "Автентичната котка" на Тери Пратчет), но това съм го наблюдавала по-рядко тук. Но при всички положения домашните котки обичат обществения живот и поемат сътветните рискове, свързани с него.

Но да се върнем към домашната котка, простила се с живота си и в качеството си на умряла лежаща безжизнено на тротоара. Една дама, живуща на първия етаж, в изпълнение на гражданския си дълг набира телефон 112 (телефона на противопожарната команда) и дава показания. Кратко след това пристига кола и необходимият екип от двама пожарникари. Отговорната гражданка се подава иззад храстите и упътва екипа към точното местоположение на котешкия труп.

снимка: еос

Пожарникарите слагат гумени ръкавици и се заемат с отстраняването на трупа. Единият държи широко разтворен пластмасов плик, а другият внимателно хваща трупа за опашката, бавно го повдига от земята и го поставя в плика. Пликът бива запечатан и занесен в унверсалната каросерия на автомобила, която е в състояние да побере всичко до труп на кон. Докато пликът бива внимателно поставен в каросерията от единия служител, другият вече се е заел с щателното почистване и дезинфектиране на мястото (виж отбелязаното място на снимката). След общо четири минути операцията е приключила, колата потегля, а дамата, живуща на първия етаж, се оттегля от храстите с достойнство и чувсто на изпълнен граждански дълг.

"Уредна страна е тази Германия..."

Няма коментари: