събота, август 19, 2006

Виновниците

Ето че отново съумях да занемаря блога си. Негативните последствия са: двамата, максимум трима мои "читатели" са ми теглили майната; отнема ми известно време да се логна успешно в системата - имам съмнения не само за паролата, но и за потребителското си име; стресирам се от виртуалния "бял лист"; болят ме мъдреците, което може и да няма много общо, но все пак би било непроницателно да разглеждаме причиноследствените връзки като прости и едносъставни, в крайна сметка всичко е взаимосвързано в една безкрайна причиноследствена верига. Но пък има и някои позитивни ефекти - отново съм в положението да чета неща, които сама съм писала, с интерес и без да съм сигурна какво следва.

Както и да е. Исках да разкажа с няколко думи за виновниците/обстоятелствата, които ме възпрепятстваха да изпълнявам нормалните си [блог-]функции през изминалите три месеца.

Виновник №1:



Нов в града, държавата и континента. Невинен поглед, да, но нека никой не се заблуждава. Силно разсейващ и обсебващ фактор. Въздържам се от повече коментари.

Виновници №2 и №3:





Основната им вина са боевете за привличане на вниманието/изнудване за храна в четири часа сутринта, както и дългите мъркащи сесии и обсебващият им чар.

Виновник №4:



Тук сменям на по-делови стил. Това е проектът, по който работих почти непрекъснато през последните три месеца. В крайна сметка се получи доста прилично, струва ми се. В рамките на учебна практика се опитахме да създадем новаторски сити гайд за използване с преносими устройства като PDA. Основната ни идея беше да позволим намирането на желаната информацията по бърз, достъпен и интуитивен начин. За тази цел въведохме нещо, което не познаваме у подобни системи досега - профил на потебителя, през който се филтрира наличната информация. Обектите, които отговарят максимално точно на профила ми, се представят плътно и отчетливо върху картата, а тези, които се отдалечават от характеристиките ми, избледняват. И най-забавното е, когато не възприемам настройките на профила като лично мои и отговарящи на личните ми характеристики, а ги използвам, за да науча повече за града - освен къде е скъпо и къде е по-евтино съм в състояние да науча къде се събират по-скоро женски компании, къде цари по-интелектуална атмосфера, къде ходят младите или пък будистите, кои места са съобразени с нуждите на хората с различна степен на инвалидност. Също се постарахме да обогатим обектите с много аудио-визуална информация, съвети и интересни факти. Включихме също туристически обиколки - графични маршрути по картата, съпътсвани от подробни указания в текстов, но и в картинен режим - маршрутът е фотографиран стъпка по стъпка. Предвиждаме и интегриран маршрутизатор, работещ на същия принцип, но това разбира се излиза извън рамките на тримесечната практика и е просто загатнато като идея. Имам огромното желание да публикувам цялата програма тук, но това вероятно няма да бъде възможно поради правни причини - използвали сме материали при условието, че те служат само за учебни цели и няма да бъдат разпространявани.

Проектът беше доста обсебващ, натоварващ и трудоемък, на моменти ужасно изнервящ (както и всеки друг в общи линии), но отново ми напомни защо се занимавам с това, с което се занимавам и ме зареди с много положителна енергия и ентусиазъм.

А сега, след като се отчетох набързо за последните три месеца е време за море. Ако не вапоризирам някъде по пътя или на морския бряг, ще се обадя отново след седмица.

1 коментар:

Анонимен каза...

Vinovat...:)