вторник, май 15, 2007

To USA, with Love: In God We Trust

Имам проблем със степента, до която християнската религия е намесена и има влияние в живота на всички американци – НЕрелигиозни, на равно с религиозни. Ще дам няколко примера:

1. Т.нар. Pledge of Allegiance е кратко стихче, което всички деца в училище, през всички години, всяка сутрин ТРЯБВА да рецитират, прави, с ръка на сърцето и обърнати към Американското знаме. Повярвайте ми, нямат избор. Личен опит. Преведено, стихчето гласи горе-долу следното:


Вричам се във вярност
пред знамето на САЩ
и пред Републиката, която то символизира,
един Народ,
ПРЕД ГОСПОД,
неделим,
със свобода и справедливост за всички.


Амин! Що за глупост?...

2. В щата Тексас има закон, който забранява на всички търговци да продават какъвто и да е алкохол в неделя сутрин. След обяд може. Защо? За да не отиде случайно някой пиян на църква. И няма значение, че купувачът може никога в живота си да не е ходил на неделна служба. А между другото, досещате ли се защо на всички американски календари седмицата започва с неделя, вместо с понеделник, както във всички нормални страни?

3. 531 от общо 534 конгресмени са декларирали религиозна принадлежност. Защо? Възможно ли е наистина всички тези политици да са религиозно-морални? Та това е оксиморон! Не. "Религиозни" са понеже шансът на един не-религиозен човек да бъде избран в Щатите е минимален. А какво ще кажете за това: в 220 годишната история на американския Върховен съд е имало 1 (с думи: един) нерелигиозен съдия (1862-1877).

Предполагам освен личното ми раздразнение от това натрапване на религията в повечето аспекти на обществения живот, виждам и още един по-сериозен проблем: двойния стандарт що се отнася до ролята на религията в политиката. Двойният стандарт е една много важна тема, на която ще посветя отделна статия скоро. Но конкретно в случая с религията става дума за двойния стандарт спрямо ислямските държави, управлявани на теократичен принцип.

Войната, която тече вече пета година, в действителност се води, за да осигури изгодна и най-вече стабилна цена на внасяния от Близкия изток в Щатите петрол. Какво общо има това с която и да е било религия? Ами ако Ирак (шестият най-голям вносител на петрол в САЩ през 2001 г. с 290 хил. барела*) е управляван на религиозен (ислямски) принцип, а не на комерсиален (както всяка "нормална" и "рационална" държава в днешни дни), цената никога няма да бъде гарантирано-стабилна, понеже няма да подлежи на икономически принципи. Вместо това тя, както и предлагането на петрол от района като цяло, ще зависят от моралните принципи на трудно-манипулируемите религиозните управници. Кой знае до кога християнските шофьори могат да разчитат на бензина, доставян от мюсюлманите? Току виж на последните внезапно им хрумнело, че не е морално да въртят бизнес с неверници, подкрепяйки по този начин мръсния западен комерсиализъм, и им спрели кранчето!

По тази причина по настоящем демократичното американско правителство жертва средно по 36 войнишки живота на ден**, за да помогне на нещастния иракски народ да достигне ниво на обществено развитие, в което правителството е избрано на свободен и демократичен, а не на религиозен принцип.

Излиза, че няма проблем християнската религия да играе голяма роля в ежедневието на американското общество, но в същото време е нежелателно и непрепоръчително ислямската религия да играе толкова голяма роля в ежедневието на иракското общество. Двоен стандарт.

А всъщност може ли изобщо някой да каже коя религия е по-добра или по-лоша? Честно казано, аз не намирам абсолютно никаква концептуална разлика между един ислямски религиозен фанатик с жилетка от гранати, който се опитва да изтреби колкото се може повече неверници със самоубийството си в името на своя джихад, и един християнски религиозен фанатик, който изтребва гинеколози, практикуващи аборт (тук). Всеки с екстремистите си.

Тъй да се каже, God bless the USA!

В следващата част ще говоря за Свободата...



* Общо петрол, внесен в САЩ за 2001 г. : 4 мил. 194 хил. барела. От тях:
  1. 661 хил. от Канада

  2. 575 хил. от Саудитска Арабия

  3. 565 хил от Венецуела

  4. 502 хил. от Мексико

  5. 328 хил. от Нигерия

  6. 290 хил. от Ирак.

Източник: US Energy Information Administration.

**IraqBodyCount.org

1 коментар:

eos каза...

Същността на проблема, както аз го виждам, е в крайна сметка манипулируемостта на населението. Едно силно религиозно население е едно силно манипулируемо население. И то не защото религията сама по себе си е толкова проблематична, а защото в Щатите е умело комбинирана с други две сили - образованието и медиите. Съществува много тясна връзка межуд тези три неща според мен. Ето например в Германия голяма част от населението е религиозно. Плаща се църковен данък (от тези, които декларират християнското си вероизповедание). Има християнски традиции, които толкова силно са се вкоренили в обществото, че неминуемо са част от ежедневието на всекиго - не бива да се коси тревата или да се върши друга работа в неделя. Едва ли ще доживея да видя отворен магазин в неделя. Освен Коледа и Великден има още редица християнски празници, на които цялата страна официално почива. Обаче тук не са налице другите два фактора - лошо средно образование и "малоумни" медии (или поне не в такава степен). Щатските училища произвеждат късогледи, нелюбопитни, незаинтересовани, немислещи деца, а медиите се грижат и за в бъдеще никога да не се заинтересоват от друго, освен клюки, спорт, entertainment и пазаруване, които идеално запълват зейналата дупка. И понеже такова общество не може само да различи главата от задника си, религията му идва съвсем на място. Книгата го учи как да си различава главата от задника. Не казвам, че всеки вярващ е тъп. Казвам, че тъпият вярващ е принуден да се осланя на указания, вместо да използва главата си и да осмисля това, в което вярва. И освен това обикновено има тенденцията да налага убежденията си на всеки срещнат.

И разбира се, че политиците ще натъртват християнските си убеждения - всеки си гони избирателите и им играе по струните. Пък и не е трудно да се създаде обществен дебат по въпрос, където има силно противоречие с библията. Всъщност никак не е трудно да се намери противоречие с библията по който и да било въпрос.

Американците просто ги държат далеч от почти всичко реално и значително. Но тази система изражда обществото им все по-силно. Не разбирам как може да не виждат това...